Bank PO Model Paper

Andhra Bank PO Model Paper General Awareness Solved Paper – 2008

1. Who amongst the following does not belong to political party which is normally reffered as left front?
(A) Prakash Karat
(B) A.B. Bardhan
(C) D.Raju
(D) T.J. chandrachoodan
(E) M. Veerappa Moily

Ans:- E (Hint: M.Veerappa Moily is  a congress Leader)

2. Sujat and Balsara villages were in news recently as breach in main Narmada Canal made them flooded. Both these villages are in which of the following States?
(A) Maharashtra
(B) Madhya Prades
(C) Gujarat
(D) Rajasthan
(E) None of these

Ans:- C

3. As per the estimates given by the Asian Development Bank (ADB) the Indian Economy will grow at which of the following rates in 2008?
(A) 7%
(B) 7.5%
(C) 8%
(D) 8.5%
(E) None of these

Ans:- C

4. Which of the following is NOT one of the recommendations of the committee setup on Financial Sector Reforms under the Chairmanship of Raghuram G.Rajan?
(1) Give more freedons to banks to setup branches and ATMS anywhere
(2) Setup an office of financial ombudsmen
(3) All deposits taking institutions should be free from the supervision of the RBI
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1,2 & 3
(E) Only 2 & 3

Ans:- A

5. The Govt. of which of the follwing States has formed a Fisherman Debt Commission and a moratorium has been placed on proceedings relating to all debts incurred by poor fisherman from banks and cooperatives?
(A) West Bengal
(B) Kerala
(C) Orissa
(D) Karnataka
(E) None of these

Ans:- B

6. Federal Reserves in the Central Bank of
(A) Britan
(B) U.S.A
(C) Japan
(D) Canada
(E) China

Ans:- B

7. Which of the following was the issue over which one section of the UPA withdrew its support and Union Govt. headed by Dr. Man Mohan Singh was required to prove its majority in the Lok Sabha?
(1) Inflation, which was on a rise consistently for some time
(2) Reservation of Gurjarra in Govt. Jobs
(3) Nuclear deal with USA
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 & 2
(E) Only 2 & 3

Ans:- C

8. As a gesture to promote denuclearization and also to end nuclear arms programme the cooling tower of a nuclear complex situted in “Youngbyon” was demolished recently. This nuclear complex is in which of the following countries?
(A) South Korea
(B) Iran
(C) China
(D) North Korea
(E) None of these

Ans:- D

9. The Reserve Bank of India (RBI) keeps on modifying various rates/ ratios to keep the flow of liquidity in the market in a balanced situtaion. Which of the following rates/ ratios/ indexes is NOT directly controlled by the RBI?
(A) Cash Reserve Ratios
(B) Bank Rate
(C) Repo Rate
(D) Reserve Repo Rate
(E) Wholesale Price Index (WPI)

Ans:- E

10. China has signed an agreement with which of the following countries, which will help both the parties to make the East China Sea “a sea of peace, co-operation and friendship”?
(A) North Korea
(B) South Korea
(C) Japan
(D) Russia
(E) All of these

Ans:- C

11. The former President of which of the following countries has taken over as the Prime Minister of the nation in May 2008?
(A) Venezuela
(B) Russia
(C) Uganda
(D) Tanzania
(E) None of these

READ  DCCB Assistant Manager Online Exam Syllabus and Model Papers 2015

Ans:- B

12. Which of the following companies of India origin has been placed amongst the World’s seven Best filims in Financial Sector?
(A) IDBI Bank
(B) HDFC Bank
(C) Bajaj Capitals
(D) ICICI Bank
(E) None of these

Ans:- B

13. Michel Sleiman has taken over as the president of
(A) Lebanon
(B) Cuba
(C) Yemen
(D) Zambia
(D) Turkey
(E) None of these

Ans:- A

14. Which of the following is/are true about the “Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana” to be launched in the near future?
(1) This scheme is to develop those villages where SC/ST population is in prominence
(2) About 70,000  villages are identified for the same
(3) A special fund of Rs.7,000 Crore is setup for the scheme
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these

Ans:- A

15. Which of the following countries had decided to come out of the membership of OPEC?
(A) Iran
(B) Indonesia
(C) Kuwait
(D) Saudi Arabia
(E) None of these

Ans:- B

16. Many banks have adopted/ launched “Core Banking Solutions (CBS)”. Core Banking Solution is
(A) a marketing strategy adopted by the Banks
(B) a new type of ATM useful for rural population
(C) a delivery channel for quick  and fast delivery
(D) a new product launched to help senior citizens only as they are not able to visit branches/ ATMs frequntly
(E) None of these

Ans:- C

17. As per the figures released recently, the rate of growth of agriculture during 2007 – 08 has been at the level of approximately
(A) 2.5%
(B) 3%
(C) 4.5%
(D) 5%
(E) 6.33%

Ans:- C

18. The important of which of the follwing has raised the Current Account Deficit of India by about 77%?
(A) Oil
(B) Gas
(C) Sugar
(D) Foodgrain
(E) None of these

Ans:- A

19. The National e-Governance plan was launched by the Govt. of India in the year 2006 with which of the following intentions/objectives?
(1) To provide qualities service of Govt. business to the citizens of India
(2) To promote IT sector in India so that trained IT personnel do not go out of the country for jobs
(3) To keep a vigil on the business transaction of Indian population to avoid illegal transactions
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 & 3
(E) None of these

Ans:- A

20. As per the figure released recently what was the per capita income at Current Price in the year 20007 – 08 in India? About
(A) Rs.20,000/-
(B) Rs.25,000/-
(C) Rs.23,000/-
(D) Rs.33,000/-
(E) Rs.48,000/-

Ans:- D

21. Ana Ivanovic won the “French Open Women’s Singles” of Lawn Tennis after defeating
(A) Katrina Srebtink
(B) Dinara Safina
(C) Virginia Ruano Pascual
(D) Victoria Azarenka
(E) None of these

Ans:- B

22. The World Environment Day is celebrated on which of the following days?
(A) 5th October
(B) 5th August
(C) 5th July
(D) 5th June
(E) None of these

READ  Tamil Nadu Postal Circle Syllabus & Exam Pattern for Postman Posts 2015

Ans:- D

23. Who amongst the following is included in the list of “Biggest Brains in Business”?
(A) L.N. Mittal
(B) Anil Ambani
(C) Kumar Mangalam Birla
(D) Mukesh Ambani
(E) Ratan Tata

Ans:- A

24. Which of the following cannot be called as a value Added service offered by a Bank?
(A) Special accounts for poor sections of the society
(B) Accident insurance cover
(C) Instant credits of Outstation Cheques
(D) Free cheque book
(E) All are value Added services

Ans:- D

25. Which of the following is the total amount Government of India has earmarked for Agriculture Debt Waiver and Debt Relief Scheme 2008?
(A) Rs.10,000 Crore
(B) Rs.25,000 Crore
(C) Rs.45,000 Crore
(D) Rs.72,000 Crore
(E) Rs.83,000 Crore

Ans:- D

26. Which of the following States of India was recognized as the Best e-Governed State in 2007?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Tamil Nadu
(C) Madhya Pradesh
(D) Goa
(E) Delhi

Ans:- E

27. Daiichi Sanyo which has taken a major stake in India’s Pharma company Ranbaxy is a firm based in
(A) China
(B) South Korea
(C) North Korea
(D) Japan
(E) USA

Ans:- D

28. Which of the following airlines became the first Indian Based Airlines to operate flight to China?
(A) Indian
(B) Air India
(C) Kingfisher
(D) Jet Airways
(E) None of these

Ans:- D

29. Which of the following meets/ Summit was organized in Damascus in March 2008?
(A) Arab League Summit
(B) G-8 Summit
(C) G-15 Summit
(D) Meeting of trade Minister of WTO membership
(E) None of these

Ans:- A

30. Indida recently signed a Bilateral Investment Promotion Agreement (BIPA) with which of the following countries?
(A) China
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Bhutan
(E) Mynmar

Ans:- E

31. Opening the Saving Bank Account of a minor girl will be called as which of the follwing in Banking terminology?
(A) Retail Banking
(B) Merchant Banking
(C) Institutional Banking
(D) Social Banking
(E) Corporate Banking

Ans:- A

32. Which of the follwing terms NOT used in Banking Sector?
(A) SLR
(B) NPA
(C) Credit Banking
(D) Fixed
(E) PURA

Ans:- E

33. Banking will fall under which of the following sectors?
(A) Agriculture Sector
(B) Service Sector
(C) Manfacturing
(D) Industrial Sector
(E) None of these

Ans:- B

34. An account in which trading of shares in their electronic form is done is known as
(A) Demat Account
(B) NRI Account
(C) NRIO Account
(D) Current Account
(E) None of these

Ans:- A

35. Which of the following is NOT a measure of the Risk Management in Banks?
(A) CRR
(B) RTGS
(C) SLR
(D) Deposit Insurance
(E) All are the measures of risk Management

Ans:- B

36. The foreign Direct Investment this year in India reached to the level of about US $3.74 billion. In comparision to last years investment the increase is About
(A)  50%
(B) 100%
(C) 125%
(D) 200%
(E) 250%

Ans:- C

37. The duration of which of the follwing policies/ schemes is from 2004 – 2009?
(A) Foreign Trade Policy
(B) 11th Five Year Plan
(C) 10th Five Year Plan
(D) National Rural Guarantee Act
(E) None of these

READ  IBPS Model Paper | Sample Papers | Study Material

Ans:- A

38. Which of the follwing test is conducted to know  if a sportsman has taken any performance enhancing drugs?
(A) EEG
(B) Narco Test
(C) ELISA Test
(D) Mind mapping
(E) DOPE Test

Ans:- E

39. Which amongst the follwing is the recipient of the IIFA Awards 2008 as best Actress?
(A) Shamita Shetty
(B) Rani Mukherjee
(C) Priyanka Chopra
(D) Konkan Sen
(E) Kareena Kapoor

Ans:- E

40. Who amongst the following is the author of the book “Toward a Hunger Free World”?
(A) A.P.J Abdul Kalam
(B) Ashok Lahiri
(C) Amartya Sen
(D) M.S. Swaminathan
(E) None of these

Ans:- D

41. Which of the following awards is given in the field of cinema?
(A) Kalidas Samman
(B) Dronacharya Award
(C) Arjun Award
(D) Kalinga award
(E) Dada Sahab Phalke Award

Ans:- E

42. Sudan recently cut its relations with which of the follwing countries follwing an attack on Khartoum by a Darfur Rebel Group?
(A) Chad
(B) Uganda
(C) Libya
(D) Lebanon
(E) None of these

Ans: A

43. Who amongst the follwing is the Chairperson of the children’s Film Society?
(A) Kareena Kapoor
(B) Jaya Bachchan
(C) Shabana Azmi
(D) Sridevi
(E) None of these

Ans:- E (Hint:- Nafisa Ali)

44. Which of the following is the abbreviated name of an autonomous organization under the Ministry of Rural Development?
(A) NIMI
(B) IGNOU
(C) CAPART
(D) NPCIL
(E) ICRP

Ans:- C

45. World’s largest oil reserves (about 2/3rd) are located in
(A) Russia
(B) Middle East
(C) Africa
(D) Europe
(E) Canada

Ans:- B

46. Who amongst the follwing is the author of “Animal People” which was adjudged as the Best Book of the Year?
(A) V.S. Naipaul
(B) Indra Sinha
(C) William Darlymple
(D) Bill Clinton
(E) John Banville

Ans:- B

47. What is the India’s rating in the “Doing Business Report” prepared by the World Bank?
(A) 55th
(B) 80th
(C) 100th
(D) 120th
(E) None of these

Ans:- D (Hint:- According to 2008 India’s rating in the “Doing Business Report” prepared by the World Bank was 120th but to 2009 India’s rating in the “Doing Business Report” Prepared by the World Bank is 122nd Position)

48. Which of the follwing term related with the game of Cricket?
(A) Grand Slam
(B) Half Nelson
(C) Ashes
(D) Screen
(E) Love

Ans:- C

49. The Russian President visited China in May 2008 and signed a deal for the security of which of the follwing?
(A) Global Energy
(B) China Sea
(C) Intellectual Property Rights of the Chinese Scientists
(D) Nuclear Installation in China
(E) None of these

Ans:- D

50. Which of the following Programmes/ Schemes of the Govt. of India is NOT directly related with Agriculture activities?
(A) Drought Prone Areas Programmes (DPAP)
(B) Promotion of Integrated Pest Management (IPM)
(C) Integrated Westlands Development Programme (IWDP)
(D) ANNAPURNA
(E) Desert Development Programme (DDP)

Ans:- D

Leave a Reply